Polévka z růžičkové kapusty s teplým chlebem
- Chléb toustový (70 g) 828 kJ
- Kapusta růžičková (100 g) 214 kJ
- Smetana sladká 12% (50 ml) 282 kJ
- Vejce (50 g) 361 kJ
- Mouka (10 g) 148 kJ
- Špetka muškátového oříšku, pepř, sůl
Celkem 1833 kJ
Postup:
Kapustičky vaříme s pepřem, solí a muškátovým oříškem do poloměkka. Několik kapustiček dáme stranou, ostatní rozmixujeme. Vejce smícháme se smetanou, moukou a vlijeme do polévky. Krátce povaříme a vrátíme celé kapustičky. Toustový chléb rozpečeme v troubě a podáváme teplý.
Pestrý zeleninový salát s uzeným tuňákem
- Chléb černý (90 g) 648 kJ
- Tuňák uzený (100 g) 946 kJ
- Salát hlávkový (200 g) 150 kJ
- Grapefruit (100 g) 172 kJ
- 1 lžíce dressingu 204 kJ
- Olivy (5 ks) 84 kJ
Celkem 2204 kJ
Postup:
Salát opereme a natrháme na kousky. Poklademe kousky tuňáka, grapefruitu a ozdobíme nasekanými kousky oliv a dressingem.
Zapečená cuketa s lilkem
- Hovězí maso (90 g) 622 kJ
- Lilek (100 g) 163 kJ
- Cuketa (100 g) 77 kJ
- Paprika (100 g) 121 kJ
- Cibule (20 g)
- Rajčatový protlak (100 g) 376 kJ
- Parmezán (10 g) 162 kJ
- Olej (5 g) 194 kJ
- Provensálské koření
Celkem 1715 kJ
Postup:
Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli, cuketu a lilek. Okořeníme provensálskými bylinkami. Do zapékací misky dáme část zeleniny, osolené mleté maso a navrch zbytek zeleniny. Zalijeme rajčatovým protlakem, posypeme Parmezánem a dáme zapéct.
Polévka ze zeleniny a barevné čočky
- Čočka (35 g - váženo v suchém stavu) 482 kJ
- Kořenová zelenina (100 g) 217 kJ
- Bylinky
- Cibule (20 g) 27 kJ
- Olej (5 g) 194 kJ
- Mouka (5 g) 74 kJ
Celkem 994 kJ
Postup:
Na oleji osmahneme cibuli a nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, zaprášíme moukou, osolíme, opepříme, zalijeme vodou a přidáme čočku. Na závěr přidáme bylinky.
